четверг, 24 октября 2013 г.

Як роботодавці перетворюють життя співробітників в суцільні тортури


Є такий анекдот: «Іванов ! Ви звільнені! - Звільнено ? ! Дивно . Я думав , рабів продають » . На жаль , ций сумний жарт не втратив своєї актуальності. Навіть складається враження , що Україна близька до нової форми цивілізованого рабства , коли без застосування насильства можна легко змусити людей гарувати добу безперервно за копійки , використовуючи в якості моральної компенсації за пекельну працю - приниження , штрафи і звільнення без виплати жалюгідної зарплати.

Нерідко доводиться чути від роботодавців , що , мовляв , співробітники ліниві , дурні і безініціативні . Можливо , комусь дійсно не пощастило з персоналом . Але існує й інша сторона медалі. У деяких компаніях керівники перетворилися на справжніх деспотів , влаштовуючи для своїх підлеглих справжню каторгу.

На жаль , складнощі з працевлаштуванням зважаючи на незавидний стан української економіки , напівофіційна робота компаній -за високого податкового тиску і абсолютна юридична безграмотність більшості найманих співробітників створює ідеальні умови для появи бізнес- інквізиторів . І в міру погіршення економічного становища країни , диктатура управлінців буде тільки наростати.


ЯК найняти РАБА

1 . Зобов'язати пройти випробувальний термін , бажано на 6 міс.

2.Під час випробувального терміну змусити заплатити за « тренінг » або « виробничий інвентар»

3 . При прийомі на роботу вимагати написати заяву на звільнення за власним бажанням без зазначення дати. В ідеалі взагалі офіційно не оформлювати співробітника

4 . Виплачувати зарплату в конверті , при цьому все, що понад мінімального рівня , вважати премією

5 . Вести « гнучку » систему штрафів , відому тільки роботодавцю

6 . Зобов'язати працівників проходити тестування перед виплатою зарплати

7 . Дозволити охорони проводити особистий огляд речей і надати їй контроль над всіма пересуваннями співробітників в офісі , включаючи вбиральні

8 . Змусити працювати не за графіком , а по мірі виконання роботи , тобто 12 годин на добу

9 . Зобов'язати раз на тиждень виходити на роботу у вихідний


Де найгірше

Формально рівень безробіття у нас невисокий. Не можуть знайти собі роботу всього 8 % економічно активного населення у віці від 15 до 70 років. За цим показником Україна порівнянна з такою країною як Швеція . Ось тільки шведи навряд чи будуть гарувати так , як українці , для яких умови праці вже давно не є пріоритетом. Ось одне з типових уявлень про хорошу роботу . Колишня співробітниця супермаркету описує переваги своєї колишньої професії так: «Колектив відмінний , охорона завжди відпускала на обід і в туалет , начальство терпиме ». А ось відгук колишнього ув'язненого в Німеччині про свою в'язниці: « Відмінна їжа , мила охорона , ненудно ». Напевно багато б українці з радістю проміняли б свою свободу в Україні на « грати» в економічно розвиненій країні. Умови ті ж , тільки працювати не треба.

На жаль , далеко не всі співробітники можуть насолоджуватися принадами « терпимого начальства » в Україні. Якщо в іноземних та державних компаніях відносини між співробітниками чітко регламентовані , то на багатьох приватних українських подібного немає і в помині.


Наприклад , за результатами дослідження компанії Aon Hewitt та HR Center , в 2011 кращі умови роботи були в McDonald's Ukraine Ltd , SoftServe Inc . , Terrasoft , Landkom International і Platinum Bank. Як видно , жодної компанії з українським корінням . Нескладно зрозуміти , що так приваблює українців у цих роботодавців : офіційне працевлаштування , біла зарплата , можливість кар'єрного росту і соціальні пакети.

Ось що говорить колишній співробітник однієї відомої тютюнової фабрики : «Якось згадував свій досвід роботи - просльозився - мені навіть чайові компенсували під час відрядження , це, не рахуючи шикарних вечерь , чеків на телефон для переговорів з родиною , таксі та інше ».

На жаль , далеко не кожне українське підприємство здатне запропонувати такі умови . Хоча це зовсім не означає , що національні виробники часто-густо орієнтовані на ущемлення прав своїх співробітників. Дуже багато компаній теж вибудовують свої відносини з підлеглими за цивілізованими правилами . Але, зрозуміло , так працюють далеко не всі .

За даними дослідження міжнародного кадрового порталу hh.ua , більше за всіх задоволені своєю роботою медики і програмісти . Тоді як співробітники сфери готельного і ресторанного бізнесу якщо не проклинають своїх роботодавців , то точно не відчувають до них світлих почуттів . З них кожен третій вже встиг змінити в цьому році місце роботи.


Взагалі ж , працівникам дрібних підприємств і компаній , орієнтованих на масове обслуговування , найскладніше знайти спільну мову з начальством. Хоча , природно , бізнес- інквізитори можуть зустрічатися в будь-якій сфері . Наприклад , один з найбільших банків країни , який за визначенням орієнтований на залучення співробітників з певним рівнем професіоналізму « дотискає » їх так , що навіть дивно , чому вони не провели масову акцію протесту.

У «бізнес - інквізиторів » є кілька особливостей . При їх поєднанні можна з 90 % - ою вірогідністю визначити майбутнього роботодавця - зайдиголову . Перша риса - компанія створена українцями , і керує нею наш співвітчизник. Друга - на підприємстві велика плинність кадрів . Третя - щоб отримати роботу , не потрібен досвід , професійні навички та спеціальні знання. І четверта - зарплата виплачується в конверті.

Поза всяких сумнівів , сам факт виплат « у темну» ні про що не говорить. Зараз багато компаній , у тому числі і з ідеальною репутацією , не нехтують напівофіційними розрахунками з працівниками. Така особливість ведення бізнесу в Україні , обтяженого величезними податками і поборами з боку держави. Але саме зарплата в конверті створює фундамент для зловживань з боку начальства. У роботодавця з'являється маса можливостей для покарання неугодного працівника , коректуючи його оклад на свій розсуд. Адже довести що-небудь при неофіційних розрахунках неможливо. Втім , існують і інші способи влаштувати солодке життя « підлеглим ». Природно , ми не говоримо про елементарне хамство , використанні ненормативної лексики або сексуальних домаганнях. Це, загалом -то , для багатьох підлеглих цілком звичне явище . Зовсім інша справа , коли начальство створює нестерпні умови праці або заводить на своїх підлеглих кримінальні справи за надуманими причинами . Загалом, була б фантазія .

ВАС ОШТРАФОВАНО


Застосування економічних санкцій до винних співробітників - звичне явище . Складно спростувати логіку роботодавця , який не бажає платити за відсутність результату або запізнення на роботу. Зараз нікого не здивуєш штрафом у 100 грн. за кожну хвилину відсутності на робочому місці. Як кажуть , хто музику замовляє , той і дівчину танцює. Ось тільки уявлення про танці у всіх різні .

У багатьох українських компаніях прийнято штрафувати з приводу і без. Причому список штрафів постійно поповнюється новими обмеженнями , залежно від настрою роботодавця. Наведемо лише кілька самих божевільних .

Деякі роботодавці вважають , що найманий співробітник - це якась істота , позбавлена навіть найпримітивніших потреб . А тому в офісі їсти або пити , наприклад , навіть каву заборонено . Більше того , виходити в робочий час за межі офісу - теж. Необхідно обов'язково написати пояснювальну , інакше фінансові санкції неминучі. Але голодні співробітники - це ще квіточки. Гірше , коли їм заманеться захворіти або , не дай Бог , завагітніти. Тоді захворів працівники та майбутні матері обов'язково понесуть покарання . Звичайно їм просто не виплачують премію. Начебто б справедливо . Але є одне але. Премія - це не просто винагорода за високий результат чи там , перевиконання плану , а всього лише частина зарплати , причому зазвичай та , що вище офіційної .


Буває , керівники потрапляють у складну ситуацію. Наприклад , співробітнику якимось дивом вдалося уникнути покарання. Але не виплачувати ж йому всю зарплату. У таких випадках штраф придумується прямо на ходу. Відомі випадки , коли людей карали за те , що на роботі для виконання своїх професійних обов'язків скористалися службовою машиною , тоді , як можна було , на думку шефа , дістатися на громадському транспорті. Деякі несли покарання за те , що не виходили на роботу у вихідний або просто не відповідали на дзвінки боса рано вранці в неділю.

Можна штрафувати в « поточному режимі». Припустимо , працівник виконує якесь завдання . Поки він його не закінчив , вказується на якийсь очевидний недолік. Швидше за все , він би його виправив. Але головна фішка в тому , щоб вказати на проблему раніше , ніж вона зникне. Наприклад , «А чому ви ще не подзвонили Петрову , розмовляєте з Сидоровим ? Та як ви посміли ! »

Декому з босів вдається скоротити зарплату більш витонченими методами. В одній компанії, що займається продажем імпортного устаткування , прийнято зарплату захищати. Так, саме захищати , як дисертацію. За кілька днів до получки кожен із співробітників зобов'язаний пройти тестування , що проводиться безпосередньо начальством. Бос задає два- три питання , наприклад , з чого складається така-то деталь і які функції виконує. Погодьтеся , дуже схвально виглядати розумним , заздалегідь знаючи відповідь! Якщо працівники відповідають невірно , розмір окладу неминуче скорочується. А оскільки продавці та інженери - це дещо різні спеціальності , то майже завжди вдається заощадити на персоналі . Уявіть собі розчарування співробітника , якому замість обіцяних 5 тис. грн. виплачують удвічі менше , мотивуючи «скорочення » недоліком технічних знань. Деякі навіть думають , що все справедливо , і ніхто нічого не краде. Мовляв , я ж справді не знав. За такою ж схемою можна вигадувати питання з інших сфер , наприклад , економічних , скажімо : « За якими опціонами ( Колл або Пут ) вважається волатильність в сервіс / аналіз опціонів / графіки волатильності ? » Як мінімум половина офісу гарантовано « скинуться » начальникові на відпустку з сім'єю. Решту можна відразу звільнити за профнепридатність .


МИ ПРАЦЮЄМО ЦІЛОДОБОВО

За законодавством , в Україні тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Простіше кажучи - 8 годин на день. Але хіба можна кидати в 17-00 гаряче улюблену компанію заради якихось там дітей і горезвісної сім'ї , якщо накопичилася гора роботи . Дуже поширене явище , коли співробітники не по своїй волі « затримуються » до 21-22.00 годин. Причому щодня.

І справа зовсім не в тому , що вони не встигають впоратися зі своїми обов'язками. Просто роботодавцю невигідно наймати додатковий персонал. Припустимо , бізнес розширюється , відкриваються нові магазини або відділення , а про наймання нових співробітників якось забули. У результаті: віддуваються перевірені часом працівники. Їм же не в першій ? У деяких випадках 12-годинний робочий день взагалі вважається звичайним графіком . Незадоволені - на вихід . А інші якось змиряться , заплативши за благополуччя фірми зруйнованими сім'ями і здоров'ям.

« Постійні переробки до 12 ночі , а іноді - поки ноги носять. Зарплата - вночі , додому на таксі » , - розповідає про свій робочий графік співробітниця одного столичного торгового центру.

Її колезі з супермаркету не краще: « На обід нам виділили 15 хвилин, і то при охороні , курити покликали в 15-00 , знову при охороні . Навіть у туалет з охороною. Коротше кажучи , з 8 ранку на ногах , присісти не можна. Я так витримала до 18.30 , пішла в кімнату , зняла смердючу робу і зайшла до заступник управляючого за паспортом , гаманцем і телефоном. Він сказав : «Чому так рано у нас робочий день до 21-00 ? А завтра , взагалі робочий день з 7-00 до 22-00 ! » Зовсім сумно , коли робота по вихідних теж стає обов'язковою. Скажімо , по суботах. Ось , наприклад , в широко відомому великому банку співробітники , які не виконали план з продажу послуг клієнтам , відправляються на пікнік в парки і сквери , де намагаються надолужити згаяне. Інакше - штраф. Ось це мотивація! Ймовірно , з часом плани підвищать , щоб можна було захопити ще й неділю .

У цьому ж банку дуже люблять тримати співробітників після роботи в тонусі , щоб не розслаблялися . У будь-який момент до 22-00 на мобільний може прийти смс , в якому пропонується відповісти на кілька запитань . Якщо повідомлення проігнорувати або дали невірні відповіді - співробітнику урізаються бали , від яких безпосередньо залежить його рівень зарплати.

УМОВИ ПРАЦІ


Кажуть , наші люди , не тільки працьовиті , а й терплячі. Ну а якщо так , то навіщо втрачати зайві гроші на обладнання офісу. Найпростіше зняти якийсь сарай або підвал. «І ось заводять мене в підвал щойно побудованого будинку , а там все промерзло . Висота стелі нижче мого зросту , довелося зігнутися , приміщення нагадує катакомби . Начальник цього диво - відділення говорить , ось тут у нас приміщення , тут потрібно розмістити 30 інкасаторів. У мене шок ! Як у невентильованому приміщенні висотою 1,6-1,7 і площею 50 метрів можуть розміститися 30 чоловіків ? » - Пише на форумі співробітниця одного з банків.

Програміст однієї з київських компаній теж не приховує свого потрясіння від умов на робочому місці: « Влітку добре , але не завжди працюють кондиціонери , ймовірно - дуже дорого , взимку просто жахливо - в офісі холодно , добиратися по нечищених дорогах важко і страшно - багато дворових собак , бували випадки , коли кусали ». Навіть цікаво , як при таких особливостях офісу в компаніях збираються заробляти гроші. Хоча іноді сам персонал є непоганим джерелом доходу для свого роботодавця. І справа не тільки в штрафах . У деяких компаніях люблять приймати на роботу молодих людей без досвіду роботи. Але спочатку вони повинні пройти стажування . І ось тут починається найцікавіше. Майбутнім професіоналам пропонується , наприклад , оплатити послуги бізнес - тренера. А в одному з великих банків - придбати смартфон і підключити його до одного відомого 3G оператору .

Ще простіше надходять деякі будівельні компанії. Пропонуючи роботу іногороднім , вони здають нібито задешево в передмісті столиці готельні номери . І коли апартаменти , що більше нагадують КПЗ , здані на місяць чи півроку , раптом з'ясовується , що роботи немає , а будівельний об'єкт заморожений. Загалом, типове шахрайство. Але наші люди і не таке стерплять !
Джерело:
http://lcmedia.com.ua/stati-s-glavnoy/kompaniya-predvaritelnogo-zaklyucheniya-4768/





Комментариев нет:

Отправить комментарий

Author