вторник, 22 октября 2013 г.

Чи можна використовувати для податкових накладних дві окремі печатки з нанесеною на них нумерацією (для головного офісу і відокремленого підрозділу)?


Підприємство має дві пронумеровані печатки для податкових накладних , одна з яких використовується головним офісом , а друга - відокремленим підрозділом в іншому місті. Точно також є дві печатки для рахунків і накладних.
   Чи є порушенням використання таких печаток для податкових накладних з нанесеною на них нумерацією ?
   
   Пунктом 201.1 ПКУ передбачено , що платник податку зобов'язаний надати покупцю ( отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою (за наявності ) податкову накладну.
 
   Таким чином , Податковий кодекс не визначає будь-яких вимог до печатки для податкової накладної . Він просто говорить , що податкова накладна має скріплюватися печаткою. Тут , швидше за все , мається на увазі , що це має бути печатка платника податків , тобто та звичайна печатка , яка використовується в повсякденній діяльності платником податків.
 
   У п. 16 Порядку заповнення податкової накладної , затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379 (далі - Порядок № 1379 ), зазначено, що всі примірники податкової накладної підписуються особою , уповноваженою платником податку здійснювати поставку товарів / послуг , та скріплюються печаткою такого платника податку - продавця. Податкова накладна не підписується покупцем товарів / послуг і не скріплюється його печаткою.
 
   Податкова накладна , складена філією чи іншим структурним підрозділом платника податку , скріплюється печаткою платника податків - продавця , яка , крім реквізитів такого платника податку , може містити найменування філії або іншого структурного підрозділу , що заповнив таку накладну.
 
   Для скріплення податкових накладних може бути виготовлена ​​окрема печатка « Для податкових накладних» .
 
   Таким чином , з Порядку № 1379 випливає, що , крім основної печатки підприємства , може використовуватися окрема печатка « Для податкових накладних» . Крім того , якщо податкова накладна складається філією чи іншим структурним підрозділом , то така філія (структурний підрозділ ) може використовувати печатку , в якій додатково зазначено його найменування (але тільки найменування і нічого більше) .
 
   Позиція податкових органів на сьогодні однозначно зводиться до того , що платники податків можуть , крім основної печатки , використовувати окрему печатку « Для податкових накладних» , але без будь-якої нумерації.
 
   У судовій практиці зустрічаються дві позиції :
 
   1 ) суди не визнають податкові накладні , на яких проставлена ​​печатка з номером , оскільки , на їх думку , це суперечить вимогам п. 201.1 ПКУ ;
 
   2) якщо при використанні печатки з номером є можливість ідентифікувати платника податків , то така податкова накладна є дійсною і підтверджує право покупця на податковий кредит .
 
   Виходячи з вищесказаного рекомендуємо для податкових накладних використовувати:
 
   - Основну печатку юридичної особи;
   - Окрему печатку з написом «Для податкових накладних» ;
   - Печатку з найменуванням філії або іншого структурного підрозділу (за їх наявності);
   - Комбіновану печатку , яка буде містити найменування юридичної особи , найменування філії або іншого структурного підрозділу і напис «Для податкових накладних» .
   
   Сергій Єфімов
   адвокат , аудитор АФ « Е.С.Аудіт »

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Author