вторник, 4 октября 2011 г.

Стартапи - новий вид інтернет-бізнесу


Інтернет, мов п'яний божевільний, стрімко крокує по планеті. Те, чого не можна було уявити вчора, вже є сьогодні. Спілкування з будь-якою точкою світу, величезні масиви інформації - все це вже є сьогодні.
Але Інтернет розвивається не тільки в плані спілкування, інформації, або безкоштовної порнухи, а і в плані грошей. Адже не для кого не секрет, що там крутяться не просто великі, а величезні гроші. І ось це все відбувається багато в чому, завдяки онлайн-бізнесу (тобто бізнесу, повністю побудованому і розвиненому в мережі Інтернет). А однією з різновидів цього самого онлайн-бізнесу є так звані стартапи.
І ось у сьогоднішній статті я б хотів Вам розповісти і з Вами обговорити саме стартапи. А саме розібрати, що це таке і як на цьому всьому можна непогано заробити


Що таке стартапи?
Стартап - це проект, який надає найчастіше якісь інноваційні послуги або сервіси. А ці послуги або сервіси можуть бути дуже і дуже різними: якісь програми або програми для ПК або смартфонів, соціальні мережі, інші сервіси і т.д. Найчастіше це сайт, або група сайтів.
Таке визначення може бути відразу незрозуміло, але я думаю, коли ми будемо далі розглядати приклади стартапів, то все стане на свої місця
Що потрібно для того, щоб заробляти на стартапах?
Як я вже сказав, стартапи являють собою сайти, але не прості (а золоті). Їх «фішкою» стає якась послуга або сервіс (найчастіше нова, якій користувач раніше і в очі не бачив).
Тепер давайте розглянемо, що потрібно від Вас (та й від будь-якої людини), яка побажала «заробити капітал» на стартапі?
• Ідея, і її аналіз. Мабуть, найбільш важлива частина стартапу. Адже сервіс, програма, або продукт, що надається творцем стартапа повинен бути новим і невідомим раніше людям. Наведу приклад з Фейсбук. До нього нічого подібного в таких масштабах не було. Тобто Марку Цукербергу прийшла в голову ідея для створення соціальної мережі для Гарварду. Але ідея виявилася настільки популярною, що поширилася по всьому світу. І тепер багато хто використовує ідею створення соціальних мереж. Тобто, якщо у Вас з'явилося бажання заробити на створенні свого стартапу, то перше, що повинно бути - ідея. Звичайно, після виникнення ідеї, повинен бути зроблений аналіз ринку і конкурентів (щоб відповісти на запитання: «Чи є такий продукт взагалі, і чи потрібен він людям?").
• Програмна реалізація. Але однієї ідеї для заробітку грошей явно недостатньо. Наступним етапом для створення стартапу буде її програмна реалізація. Або кажучи іншими словами - перенесення Ваших думок з голови в реальність. А для цього найчастіше потрібні програмісти, дизайнери, контентщики (іноді навіть тлумачні).
• Інвестиції. Зрозуміло, що будь-який проект не обходиться без грошей. Для реалізації стартапів потрібні гроші і часом дуже навіть чималі (це і оплата праці програмістів і працівників, покупка доменів, серверів, початкове розкручування, реклама і т.д.). І їх беруть у інвесторів. Для цього створюється бізнес-план, презентація - все для того, щоб зацікавити інвестора (кажучи іншими словами - переконати його, що Ваш проект найкращий у світі, і він буде повним ідіотом, якщо не «вкладеться» в цю затію).
• Тестування проекту. Після того, як гроші отримані, робота зроблена, потрібно переходити до наступної, не менш важливої ​​частини - тестування створеного «дітища». Тобто це його перевірка на працездатність, наявність помилок, багів і недоробок, які слід виправляти надалі. Тестування проекту виконується частіше за все не однією людиною, а групою, яких називають тестувальниками. Перевірка стартапа є дуже і дуже важливим кроком. Уявіть картину: Ви створили проект, його запустили, залучили користувачів, але коли вони почали працювати з сервісом, то одна за одною стали «вилазити» помилки, збої і т.д. Думаєте це додасть Вашому проекту привабливості в очах користувачів? Я так не вважаю ... Тому не варто нехтувати тестуванням ресурсу перед його запуском.
• Запуск. Коли вже все протестовано, то можна вдаватися до розміщення ресурсу в мережі Інтернет. Тобто фактично це розміщення сайту на сервера, для того, щоб він був доступний кінцевому користувачеві. Більше тут додати нічого.
• Розкрутка проекту. Найчастіше це як його реклама і оптимізація ресурсу під пошукові системи для залучення пошукового трафіку. Хоча якщо ресурс або сервіс цікавий, то через деякий час спрацює ефект так званого «сарафанного радіо», і проект перейде в стадію саморозкрутки.Це що стосується загальної картини того, як заробити на стартапі. Звичайно, в рамках однієї статті дуже складно розповісти все, але, тим не менш, загальне уявлення про «проблему», я думаю, Вам дав.
Тепер, давайте розглянемо найбільш відомі і вдалі приклади стартапів:
• Wikipedia. Думаю, всі знають про всесвітню онлайн-енциклопедії. Вона перша запропонувала подібний формат створення і редагування записів (кожен бажаючий міг редагувати і створювати статті). А на сьогоднішній день це один з найпотужніших освітніх сайтів. Згодом навіть з'явився движок на якому кожен бажаючий міг створити свою «Вікіпедію» - Mediawiki.
• YouTube. Всесвітньо відомий онлайн відео сервіс, на який може розмістити відео будь-який бажаючий. Кількість переглядів сторінок на сьогоднішній день йде на мільярди, що робить його відео сервісом № 1 в світі.
• Facebook. Я вже вище згадував про Марк Цукерберг і його «дітище», яке представляє з себе соціальну мережу, яка зараз поширена в усьому світі. Саме після Фейсбук соціальні мережі почали захоплювати розуми людей в усьому світі. До речі за мотивами історії зі становленням Фейсбук знятий фільм - «Соціальна мережа», який я рекомендую до перегляду.
• «ВКонтакте». Засновник цього сайту - Павло Дуров. Спочатку (та й багато хто до цих пір так вважають) його називали «клоном Фейсбуку»: адже він повторював ідею, структуру сайту і дизайну свого «старшого брата». Але за останні півроку на цьому сервісі зробили масу доопрацювань і удосконалень, що робить його більш вигідним (на мою думку), ніж Фейсбук.
Зрозуміло, що це далеко не всі стартапи, які існують в світі і в Рунеті: я вибрав найбільш цінні, відомі й цікаві.
Підсумок
Як бачите, на стартапах можна і потрібно заробляти мільйони. У своїй статті я привів спільні мотиви заробітку в цій сфері. Маючи бажання, в интеренете можна знайти багато інформації з цього приводу (оскільки ця галузь динамічно розвивається), а маючи ідею та кошти можна почати прямо зараз! Чи не так?

------------------------Автор: Dimoni4eАвторські права на статтю належать mmgp.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Author